Ελλάδα

Αντι – drone «θόλος» χτίζεται πάνω από το Αιγαίο ώστε να είναι απροσπέλαστο από κάθε μη επανδρωμένη απειλή

Το «χτίσιμο» του αντιαεροπορικού, anti – drone «θόλου» πάνω από το Αιγαίο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη νέα στρατιωτική ηγεσία όπως άλλωστε επισήμανε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες έπειτα από τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και την επιλογή του νέου Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη αλλά και των Αρχηγών στους τρεις Κλάδους.

Η αλματώδης τεχνολογική πρόοδος που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία, ειδικά στον τομέα των μη επανδρωμένων οπλισμένων (UCAV) προβληματίζει ιδιαίτερα το ελληνικό Επιτελείο, καθώς ο στόλος των οπλισμένων drones που διαθέτουν πλέον οι γείτονες αποτελεί ίσως την κορυφαία απειλή όχι μόνο για τις δυνάμεις άμυνας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο αλλά συνολικά για Μονάδες, Σχηματισμούς, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υποδομές, πολεμικά πλοία και χερσαία οπλικά συστήματα.

Ο σχεδιασμός της anti – drone «ομπρέλας» δεν θα αφορά μόνο μη επανδρωμένα UAV και UCAV αλλά ένα ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας έναντι κάθε απειλής από τον αέρα, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και βαλλιστικούς  πυραύλους.

Το πρώτο βήμα έγινε ήδη  καθώς σε όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν ήδη εγκατασταθεί συστήματα προηγμένων αισθητήρων με δυνατότητα αυτόνομης ανίχνευσης κάθε είδους μη επανδρωμένου drone είτε πρόκειται για UAV είτε για οπλισμένο UCAV είτε οποιοδήποτε άλλο ιπτάμενο μέσο, σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Ταυτόχρονα έχουν ήδη εγκατασταθεί δοκιμασμένα συστήματα ηλεκτρονικών παρεμβολών (jammers) τα οποία ουσιαστικά «τυφλώνουν» τα εχθρικά μη επανδρωμένα drones, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο αυτά κατευθύνονται από τη βάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert.gr, το διπλό σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης αλλά και παρεμβολών πρόκειται να εγκατασταθεί σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα και σε άλλα νησιά του Αιγαίου αλλά και σε καίριες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με έμφαση στα χερσαία σύνορα.  Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα τοποθέτησής του πάνω σε πλοία του Στόλου, με στόχο να μπορούν να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα σε περιοχές ενδιαφέροντος ή ακόμα και επιχειρήσεων.

Το επόμενο όμως μεγάλο βήμα θα είναι η αγορά kinetic οπλικών συστημάτων, τα οποία θα τοποθετηθούν επίσης σε όλες τις κρίσιμες περιοχές όπως και τα non-kinetic συστήματα εντοπισμού και παρεμβολών. Tα kinetic οπλικά συστήματα θα διαθέτουν βλήματα, σε μεγάλους μάλιστα αριθμούς, στη λογική του ισραηλινού Iron Dome.

Οι αισθητήρες θα εγκλωβίζουν κάθε «εισβολέα» και τότε θα ενεργοποιείται το σύστημα με στόχο την κατάρριψη της απειλής είτε πρόκειται για μη επανδρωμένο drone κάθε μορφής είτε για άλλο ιπτάμενο μέσο ή πυραυλική απειλή. O anti – drone, αντιαεροπορικός «θόλος» θα συνδέεται με το συνολικό σύστημα αεράμυνας της χώρας, ραντάρ, άλλα αντιαεροπορικά όπλα ακόμα και με τα φίλια ιπτάμενα μέσα ώστε να λειτουργούν ενιαία με στόχο να σχηματιστεί μια αδιαπέραστη «ομπρέλα» ασφαλείας πάνω από το Αιγαίο αλλά και συνολικά πάνω από τη χώρα με έμφαση σε όλες τις κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές.

Του Κώστα Σαρικά/onalert.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Related posts

Γλυφάδα: Ποιο είναι το προφίλ της ναυτιλιακής εταιρείας όπου συντελέστηκε η τραγωδία

admin1

Έλληνες και Κύπριοι γιατροί στο πλευρό παιδιών στην Αιθιοπία με σύνδρομο Down

admin1

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη

admin1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies