Ελλάδα

Αρχαία Κόρινθος: Η πιο πλούσια πόλη του αρχαίου κόσμου

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, έχεις περάσει δεκάδες φορές από την πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου και ενδεχομένως να μην το γνώριζες καν.

Αυτό θα έχει συμβεί αν έχεις διασχίσει έστω και μία φορά τη Διώρυγα της Κορίνθου. Τότε, έχεις βρεθεί σε μία τις σημαντικότερες πόλεις στα χρόνια της αρχαιότητας.

Την Αρχαία Κόρινθο. Ο ρόλος της στο πέρασμα του χρόνου ήταν σπουδαίος αν αναλογιστείς πως εμπλέκεται στον Περσικό Πόλεμο, στον Πελοποννησιακό, εκεί βρέθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος αλλά και ο Απόστολος Παύλος!

Τα σύνορα της σημαντικής πόλης-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου, όπως είπαμε ήταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου, εκτείνονταν από τα ανατολικά του σημερινού νομού Κορινθίας έως τα βορειοανατολικά του νομού Αργολίδας και συνόρευε με το Άργος, τα Μέγαρα, την Επίδαυρο και τη Σικυώνα.

Η Αρχαία Κόρινθος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στους πολέμους της Κλασικής περιόδου. Μέλος της ελληνικής συμμαχίας κατά των Περσών, συμμετείχε με 40 πλοία στη μάχη της Σαλαμίνας ενώ έστειλε 5.000 οπλίτες στην περίφημη μάχη των Πλαταιών.

Οι Κορίνθιοι έλεγχαν τον Ισθμό, έχοντας έντονη εμπορική δραστηριότητα – έως ότου απειληθήκαν από την Αθήνα. Αυτή ήταν και μία από τις αιτίες για την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 π.Χ.) καθώς ο εμπορικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πόλεων ήταν μεγάλος.

Η Αρχαία Κόρινθος τάχθηκε με την πλευρά των Σπαρτιατών, κατά των Αθηναίων, προσφέροντας τόσο ισχυρό στόλο, το μοναδικό που μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτόν της Αθήνας!

Ο Ακροκόρινθος, με ύψος 575 μέτρα, άρχισε να οχυρώνεται για πρώτη φορά κάπου στον 7ο – 6ο αιώνα π.Χ. και μετέπειτα εξελίχθηκε σε Ακρόπολη. Η μορφολογία προσέφερε τη δυνατότητα άμυνας σε οποιαδήποτε μορφή επίθεσης, με το κάστρο-φρούριο να έχει ουσιαστικά ενεργό ρόλο μέχρι την Επανάσταση του 1821.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Πηγή: www.newsit.gr

Related posts

Καιρός αύριο: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σε δυτική και βόρεια Ελλάδα – Αναλυτική πρόγνωση

admin1

Κολωνός: Επεισόδια στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο

admin1

Τι να κάνεις στο Μέτσοβο: 10 στάσεις στη γραφική κωμόπολη

admin1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies