Γνωρίζατε πως η αρχαία Αθήνα είχε το δικό της «Σινικό Τείχος» που ξεκινούσε από το Όρος Αιγάλεω και έφτανε μέχρι την Πάρνηθα και είχε κατασκευαστεί προκειμένου να λειτουργεί αποτρεπτικά των επιδρομών των στρατευμάτων κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου που έλαβε χώρα πριν από 2.500 χρόνια περίπου;
Βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο των Άνω Λιοσίων, στο διάσελο ανάμεσα στην Πάρνηθα και το όρος Αιγάλεω, που αποτελούσε το φαρδύτερο πέρασμα από τα δυτικά προς την Αθηναϊκή πεδιάδα.
Αυτό θα ήταν το πέρασμα της Κρωπειάς, που αναφέρει ο Θουκυδίδης (Θουκ. ΙΙ, 19), ως τον κυριότερο δρόμο εισβολής των Πελοποννησιακών δυνάμεων στην Αττική κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο (431-404 π.Χ.): “προυχώρουν εν δεξιά έχοντες το Αιγάλεον όρος δια Κρωπει
Το τείχος κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους τον 4ο αι. π.Χ. για να αποτελέσει φράγμα για τους εχθρούς της Αττικής που έρχονταν από τα δυτικά με σκοπό όχι την αναχαίτιση, αλλά την καθυστέρηση της προέλασής τους προς την Αθήνα.
Η ονομασία «Δέμα» είναι νεώτερη και σημαίνει σύνδεσμος (δέση) του Αιγάλεω με την Πάρνηθα.
Μα, θα αναρωτηθείτε και τι έχει απογίνει σήμερα αυτή η γιγάντια κατασκευή; Η απάντηση δυστυχώς είναι πως το »Τείχος Δέμα», σήμερα βρίσκεται κυριολεκτικά πεταμένο στα σκουπίδια μιας και βρίσκεται εντός της χωματερής στα Άνω Λιόσια.
Και μπορεί να στερείται κάθε προσοχής και συντήρησης από το Ελληνικό κράτος, παρόλα αυτά όμως καταφέρνει να καθηλώνει με το μέγεθος του.
Πηγή: www.newsit.gr