Η ώρα των αληθινών θυμάτων της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 να καταθέσουν όσα βίωσαν έφτασε. Η σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων συνεχίστηκε με συγκλονιστικές καταθέσεις επιζώντων της φονικής φωτιάς και συγγενών θυμάτων.
Η Δήμητρα Κατσορίδα, η οποία σώθηκε από τη φωτιά στο Μάτι όταν την περισυνέλεξε ένα αλιευτικό απο τη θάλασσα αναφέρθηκε στις ευθύνες του Λιμενικού, το οποίο όπως προέκυψε από την κατάθεση της, γνώριζε από τις 18:40 το απόγευμα πως υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα και περιέγραψε τις τρομακτικές στιγμές που βίωσε.
«Κανένα πλωτό του Λιμενικού δεν υπήρξε» κατέθεσε η μάρτυρας και περιέγραψε πως μετά από μερικές ημέρες πήρε τηλέφωνο το λιμενικό για να μάθει το όνομα του ιδιοκτήτη του σκάφους που τους έσωσε. «Ο λιμενάρχης μου είπε «Καλημέρα σας! Ελπίζω να θεωρείτε ότι συνεισφέραμε στην διάσωση σας». Του απάντησα “Τίνι τρόπω συνεισφέρατε;”. Μου είπε πως “δεν μπορούσαμε να έρθουμε διότι θα θερίζαμε κεφάλια”. Τον ρώτησα “εννοείτε ότι ήταν μεγάλα τα καράβια;” και μου απάντησε θετικά. Τον ρώτησα “ενημερώσατε τον Πειραιά να σας συντρέξει με πιο μικρά σκάφη;”. Μου απάντησε “ναι”», είπε η μάρτυρας καταθέτοντας στο δικαστήριο.
«Άκουγα σπαρακτικές φωνές»
Νωρίτερα, η μάρτυρας περιέγραψε την αγωνιώδη προσπάθεια της να σωθεί, εξηγώντας πως είχε παρά πολύ αέρα στη θάλασσα και τα κύματα ήταν τεράστια.
«Άκουγα φωνές, σπαρακτικές, να λένε «κρατήστε με» στην επιφάνεια. Γύρω μου αισθανομουν ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι. Από 700 έως 1000 άτομα ήταν στη θάλασσα. Ήταν όλοι αυτοί που από τα παλιά ήξεραν ότι αν συνέβαινε κάτι έπρεπε να πάμε στη θάλασσα» είπε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως είχε δύο επιλογές ή να καεί ή να πνιγεί. «Η τελική μου επιλογή ήταν καλύτερα πνιγμενη παρά καμένη. Έχω φοβηθεί πολύ ακόμα και τις κόρες μου που είναι μεγάλες δεν τις αφήνω να διανυκτερεύσουν στο Μάτι» είπε η μάρτυρας.
Απίστευτο μπάχαλο και ανοργανωσιά
Τις στιγμές ενός απίστευτου μπάχαλου και ανοργανωσιάς που βίωσαν περιέγραψαν στις καταθέσεις τους, η χήρα και τα παιδιά του Παύλου Τσάρμπου, ο οποίος απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητο του.
Η κόρη του θύματος περιέγραψε τον γολγοθά που βίωσε μέχρι να ταυτοποιηθεί η σορός.
«Εμείς ψάχναμε από πού θα παραλάβουμε τη σορό. Δεν με πήρε κάνεις τηλέφωνο. Στην αρχή μου είπαν για Γουδί, για να δώσουμε DNA. Μετά μας είπαν στον Σχιστό, Κορυδαλλό. Μας έπαιζαν μπαλάκι πέρα δώθε. Δεν λειτούργησε τίποτα εκείνη την ημέρα. Αυτό που με θυμώνει είναι η ετοιμότητα. Δύο μήνες πριν είχαν κάνει και άσκηση. Ήταν πανέτοιμοι όλοι. Ο Τόσκας τους είχε συγχαρεί. Εκείνη η άσκηση είχε γίνει με βαθμό επικινδυνότητας 4 με ανέμους 7-8 μποφόρ. Η διαφορά δεν χρησιμοποιήθηκαν εναέρια ενώ στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν. Ήταν συντονισμένες όλες οι υπηρεσίες…Σε μιάμιση ώρα έσβησαν φωτιά…» περιέγραψε η μάρτυρας στην κατάθεση της.
Η μητέρα της, συναισθηματικά φορτισμένη, είπε χαρακτηριστικά πως «το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο.. Τρέχαμε πανικόβλητοι. Εκτός από τους ανθρώπους μας που χάσαμε , τόσοι εγκαυματίες ταλαιπωρούνται ακόμα.Με πεταμένες σάρκες κολυμπούσαν επί ώρες. Πάλευαν στα κύματα με καμένες τις σάρκες τους. Πού ζούμε; Είμαστε μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Έλεος».
Η κόρη της Παναγιώτας Μαλαίνου, που χάθηκε στη φωτιά, περιέγραψε την τραγική απουσία αστυνομίας, πυροσβεστικής και λιμενικού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όσοι σώθηκαν, σώθηκαν μόνοι τους. Όσοι κάηκαν, κάηκαν μόνοι τους… Ήταν όλα διαλυμένα εκείνη τη νύχτα.»
Κατάθεση στο δικαστήριο έδωσε και η αδελφή του Γρηγόρη Φύτρου που χάθηκε με τα δύο ανήλικα παιδιά του το απόγευμα του ολέθρου στο Μάτι, η οποία τόνισε πως δεν υπήρχε ενημέρωση και πως ο αδελφός της αυτοβούλως προσπάθησε να σωθεί και να σώσει τα παιδιά του.
«Η οδός διαφυγής έγινε θανάσιμη παγίδα για τον αδελφό μου και τα παιδιά του. Η ανήψια μου βρέθηκε στο κενό.Στο κτήμα Φράγκου ο αδελφός μου ,ο γιος του και τόσοι άλλοι άνθρωποι…» είπε η μάρτυρας, καταλήγοντας πως «η τραγική ειρωνία είναι πως τα υλικά αγαθά, το σπίτι, όλα, έμειναν ανέπαφα. Οι ψυχές χάθηκαν».
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα 29 Ιουλίου.
Πηγή: www.newsit.gr