Ελλάδα

Ευρωεκλογές 2024: Που ψηφίζω και πώς – Οι σταυροί, τα ψηφοδέλτια και πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται

«Που ψηφίζω;» «Ειδικός εκλογικός αριθμός, που τον βρίσκω;» Αυτές είναι οι συνηθισμένες ερωτήσεις που έρχονται στον μυαλό των ψηφοφόρων με αφορμή τις Ευρωεκλογές 2024 της 9ης Ιουνίου, ενώ, στην συνέχεια, ακολουθούν και οι αντίστοιχες: «Πόσους σταυρούς βάζω;» «Πόσοι ευρωβουλευτές εκλέγονται;»

Η απάντηση στην ερώτηση «που ψηφίζω» μπορεί να δοθεί με ένα κλικ. Έτσι, οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε πού ψηφίζεις», δεδομένου ότι το εκλογικό τμήμα των ψηφοφόρων καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας τους.

Στον ίδιο ιστότοπο, οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να εντοπίσουν και τον ειδικό εκλογικό αριθμό τους. Συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Έτος Γέννησης και επιβεβαιώνοντας ότι «δεν είστε ρομπότ», τότε, θα εμφανιστεί ο ειδικός εκλογικός αριθμός.

Πως ψηφίζω και πόσους σταυρούς βάζω

Ο σταυρός προτίμησης σημειώνεται με στυλογράφο μαύρης ή κυανής απόχρωσης. Η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων, κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης. Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.

Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου.

Πως είναι το ψηφοδέλτιο

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, στο έντυπο ψηφοδέλτιο αναγράφονται μόνο το όνομα και το έμβλημα του κόμματος ή του συνασπισμού συνεργαζομένων κομμάτων και τα ονόματα των υποψηφίων, με αλφαβητική σειρά επωνύμου. Παράλληλα, τα πολιτικά κόμματα ή οι συνασπισμοί συνεργαζομένων κομμάτων που συνδέονται με ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα, μπορούν να αναγράφουν στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού, πριν από το έμβλημα και το όνομά τους, το έμβλημα και το όνομα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος.

Για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψηφοφορίας, το αρμόδιο υπουργείο έχει εφοδιάσει όλα τα καταστήματα ψηφοφορίας της χώρας, με ομοιόμορφα ειδικά διαχωρίσματα (παραβάν) που κατασκευάζονται από μεταλλικό λυόμενο σκελετό και καλύπτονται με μπλε χρώματος ύφασμα. Τα παραβάν τοποθετούνται στην αίθουσα ψηφοφορίας, προκειμένου να αποσύρονται οι εκλογείς στο χώρο τους για τη συμπλήρωση και τοποθέτηση στον εκλογικό φάκελο του ψηφοδελτίου της προτίμησής τους.

Πότε θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών;

Να σημειωθεί ότι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννίτσιο, διευθυντή έργου εκλογών της Singular Logic, η πρώτη ασφαλής εικόνα τόσο για την πρωτιά όσο και για το ποια πολιτικά κόμματα θα έχουν καταφέρει να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή θα υπάρχει γύρω στις 21:00.

Περί τις 23:00 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την σταυροδοσία των συνολικά 1.168 υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι κατανεμημένοι σε 31 κόμματα και διεκδικούν τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα μας.

Η γρήγορη έκδοση του πρώτου αποτελέσματος οφείλεται στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης SRT, μέσω του οποίου οι 18.617 δικαστικοί αντιπρόσωποι των ισάριθμων εκλογικών τμημάτων της χώρας θα μεταδώσουν το τελικό αποτέλεσμα του τμήματος τους άμεσα μέσω συσκευής τάμπλετ που θα παραλάβουν το Σάββατο.

Παράλληλα θα στείλουν το αποτέλεσμα και μέσω του ειδικού εντύπου (τηλεγράφημα), όπως συμβαίνει ανελλιπώς από τις εκλογές του 1981.

Πηγή: www.newsit.gr

Related posts

Νίκαια: Φορτηγό παρέσυρε ηλικιωμένη

admin1

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2503: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

admin1

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που πυροβολούν στο κεφάλι τον Ιρανό στον Άγιο Παντελεήμονα

admin1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies