Ελλάδα

Θριάσιο: Καταγγελία εργαζομένων για ελλείψεις προσωπικού που θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς

Το Σωματείο Εργαζομένων του Θριασίου, προχώρησε σε καταγγελία για ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην Ορθοπαιδική κλινική του νοσοκομείου λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και του πεπαλαιωμενου εξοπλισμού.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η νοσηλεία παθολογικών ασθενών με λοιμώξεις, καθώς βρίσκονται δίπλα σε χειρουργημένους και πολυτραυματίες ασθενείς.

Τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα προκύπτουν από τη μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, όπως λένε οι εργαζόμενοι, καθώς  σύμφωνα με τον ελλιπή οργανισμό του νοσοκομείου παραμένουν κενές 83 θέσεις νοσηλευτών, μαιών, βοηθών νοσηλευτών και 66 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ορθοπαιδικής κλινικής, σύμφωνα με την καταγγελία, όπου δύο ή τρείς νοσηλευτές ανά βάρδια έχουν την ευθύνη για 46 ορθοπαιδικούς και παθολογικούς ασθενείς, δεδομένου  ότι στην κλινική εργάζονται συνολικά μόλις 14 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτές και μία βοηθός θαλάμου, ενώ δεν έχει αναπληρωθεί η προϊσταμένη της κλινικής αν και έχουν παρέλθει 12 μήνες από τη συνταξιοδότηση της..

Από τους υπηρετούντες εργαζόμενους στην κλινική, το 50% είναι συμβασιούχοι που βρίσκονται σε διαρκή εργασιακή ομηρία, προσθέτουν.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, από το 2019 στην ορθοπαιδική κλινική έχουν προστεθεί 16 κλίνες (που κατόπιν έγιναν 12) χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό ενώ αντιθέτως συνεχίζεται η αποδυνάμωση με μετακινήσεις νοσηλευτών σε άλλες κλινικές.

«Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό ασθενών έχει σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης νοσηλευτικής φροντίδας αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων από την χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες», σημειώνουν οι εργαζόμενοι του Θριάσιου.

Θριάσιο: «Όταν απαιτείται αναζωογόνηση κάνουν αγώνα για να βρουν καρδιογράφο, monitor και απινιδωτή»

Πρόσθετο σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ασθενών προκαλεί το απαράδεκτο γεγονός της νοσηλείας ασθενών με λοιμώξεις δίπλα σε χειρουργικούς ασθενείς και πολυτραυματίες, αφού αυξάνεται η πιθανότητα διασποράς λοιμώξεων στους χειρουργημένους και ανοσοκατεσταλμένους ορθοπαιδικούς ασθενείς.

Ταυτόχρονα, παραμένουν 4 κενές οργανικές θέσεις ορθοπαιδικών από τις οποίες έχει προκηρυχθεί μόνο η μία ενώ στην κλινική εργάζονται 6 επικουρικοί γιατροί που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του εξοπλισμού της κλινικής, όπου νοσηλευονται χειρουργημένοι και βαρέως πάσχοντες ασθενείς, και «παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αναπληρώτριας προϊσταμένης  δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντικατάσταση του χαλασμενου καρδιογράφου, monitor και απινιδωτή, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και να απειλείται η ζωή των ασθενών.

Σε επανειλημμένες  περιπτώσεις που είναι αναγκαία η αναζωογόνηση ασθενούς γίνεται αγώνας για να βρεθεί διαθέσιμος εξοπλισμός από τις υπόλοιπες κλινικές του νοσοκομείου, καθυστερώντας τα κρίσιμα λεπτά που χρειάζονται για να κρατηθεί ο ασθενής στη ζωή!!!», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

Για να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας των ασθενών στην Ορθοπαιδική κλινική, ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να επανέλθει ο αριθμός κλινών στις 34, να σταματήσει η νοσηλεία παθολογικών δίπλα σε χειρουργικούς και ορθοπαδικούς ασθενείς, να ενισχυθεί η Ορθοπαιδική κλινική με νοσηλευτικό προσωπικό και να καλυφθεί η θέση προισταμένης της κλινικής

► να εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ/2022 και να διορισθούν άμεσα οι επιτυχόντες. Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο.

► να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις ορθοπαιδικών

► να αντικατασταθεί ο πεπαλαιωμένος και χαλασμένος εξοπλισμός της κλινικής.

► να μετατραπούν οι συμβάσεις των συμβασιούχων εργαζομένων σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα

Πηγή: Iatropedia.gr 

Πηγή: www.newsit.gr

Related posts

Απεργία την Πρωτομαγιά: «Παραλύει» η χώρα – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πως θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

admin1

Επιστολική ψήφος: Πώς μπορώ να εγγραφώ, τι ισχύει με τις Ευρωεκλογές 2024 και πώς ψηφίζω

admin1

O Γιώργος Καραμίχος στο ΟΠΑΠ Game Time για το ντέρμπι της Τούμπας και τον προπονητή που θα ήθελε να υποδυθεί σε ταινία

admin1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies