Ελλάδα

Πάσχα: Εντατικοποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει – Ποιες επιχειρήσεις μπαίνουν «στο στόχαστρο»

Οι υγειονομικοί έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν ενόψει των γιορτών του Πάσχα σε πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και λαϊκές αγορές.

Με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εντατικοποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι ενόψει του Πάσχα σε επιχειρήσεις, δραστηριότητες και υπηρεσίες που από τη λειτουργία τους δύναται να τεθεί σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία.

Επισημαίνεται ότι λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, ότι ο υγειονομικός έλεγχος πρέπει να είναι ενδελεχής, κατά προτεραιότητα στις εξής κατηγορίες:

-Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, στις αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αυτής, στα ζαχαροπλαστεία & αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.

-Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα (στο περιβάλλον και στον καταναλωτή) από την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφάγιων ζώων.  Στις μονάδες παραγωγής αβγών.

-Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος).

-Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές.

-Στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.

-Στις υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα (street food, τροχήλατα οχήματα κ.λ.π).

Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Oι Υγειονομικοί Επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος. Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα κλπ, ενώ σε ενδελεχή έλεγχο πρέπει να υπόκεινται και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς, κλπ). 

Άλλες δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος που χρήζουν προσοχής είναι :

– Οι αυτόματοι πωλητές και ειδικά σε όσους γίνεται θερμική επεξεργασία γάλακτος.

– Οι χώροι εστίασης εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, οι εγκαταστάσεις διανομής γευμάτων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες κλπ.

– Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων/ποτών και εστίασης εντός λιμένων, εντός αεροδρομίων, εντός υπεραστικών σταθμών λεωφορείων, εντός σταθμών τρένων.

– Oι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών π.χ. κομμωτήρια, κουρεία, κ.λ.π

– Οι χώροι αναψυχής, τα δημόσια θεάματα (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κέντρα διασκέδασης κλπ).

– Tα ξενοδοχεία και εν γένει όλα τα τουριστικά καταλύματα. Οι ανωτέρω υγειονομικοί έλεγχοι σκοπό έχουν τη διασφάλιση ποιότητας του τελικού προϊόντος/υπηρεσίας προς τον καταναλωτή, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος.

Ο υγειονομικοί έλεγχοι πρέπει να περιλαμβάνουν και :

Τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, οι οποίες λειτουργούν μέσα από τηλεφωνικές ή διαδικτυακές πλατφόρμες ώστε να ελέγχεται η νομιμότητά τους, ο ορθός εξοπλισμός τους, η τήρηση κανόνων ορθής πρακτικής κλπ.

Και όλη την αλυσίδα μεταφοράς γευμάτων με οχήματα, η οποία παρουσιάζει αύξηση κατά την εορταστική περίοδο. Ειδικότερα πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος παράδοσης, η θερμοκρασία συντήρησης των μεταφερομένων προιόντων , η υγιεινή του μεταφορικού μέσου κ.λ.π

Για τη διενέργεια των ελέγχων, τα ελεγκτικά κλιμάκια πρέπει:

– να κάνουν χρήση υποχρεωτικά των Προτυποποιημένων Φύλλων Ελέγχου, σύμφωνα με την ανωτ. (5) σχετ. Υγειονομική Διάταξη και την ανωτ. (7) σχετ. εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας

– να δίδεται μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων

– να επιδεικνύεται πνεύμα καλής συνεργασίας με τους επαγγελματίες-υπευθύνους, πάντοτε στο πλαίσιο της πιστής εφαρμογής της κείμενης υγειονομικής νομοθεσίας.

Τέλος επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Οι κ.κ. Περιφερειάρχες ως αποδέκτες του παρόντος παρακαλούνται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις. Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των οικείων Περιφερειών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι οικείες Περιφέρειες παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και η Υγιεινή Περιβάλλοντος εν γένει.

iatropedia.gr

Πηγή: www.newsit.gr

Related posts

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2489: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

admin1

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφισε νήπιο στις τουαλέτες σχολείου – Παραπέμπεται σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

admin1

Αίτημα για δίωξη στον Νίκο Τόσκα για ψευδή κατάθεση στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

admin1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies