Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις πανελλήνιες εξετάσεις 2024, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων ξεκινούν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών, ενώ, μια ημέρα αργότερα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων θα διαγωνιστούν, με την σειρά τους, στην Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Γενικής Παιδείας).
Αναμφισβήτητα, οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια στρεσογόνα κατάσταση για όλους τους υποψηφίους, αφού διεκδικούν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι τόσο πριν, όσο και κατά την διάρκεια των εξετάσεων, προκειμένου να περιορίσουν το άγχος τους και να καταφέρουν να εισαχθούν στην σχολή της αρεσκείας τους.
Πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις
1) Ο καλός ύπνος θα βελτιώσει τη σκέψη και τη συγκέντρωση. Οι περισσότεροι έφηβοι χρειάζονται μεταξύ 8 και 10 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Το υπερβολικό διάβασμα «της τελευταία στιγμής» τη νύχτα πριν από την εξέταση είναι συνήθως κακή ιδέα. Δεν ξενυχτάμε το βράδυ πριν από κάθε μάθημα. Καλύτερα να κλείσουμε από νωρίς τα βιβλία και να κάνουμε το πρωί μια σύντομη επανάληψη.
2) Η διατροφή μας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Ειδικά το βράδυ της παραμονής κάθε εξέτασης αποφεύγουμε τις διατροφικές υπερβολές και καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα.
3) Αρνητικές σκέψεις, όπως «δεν θα τα καταφέρω», εντείνουν την ανασφάλειά μας. Αντίθετα, ρεαλιστικές σκέψεις, όπως «θα κάνω την καλύτερη δυνατή προσπάθεια», «οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά η πορεία της ζωής μου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες», μας βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος μας.
4) Σκεφτόμαστε θετικά. Η ζωή μας δεν αρχίζει και σίγουρα δεν τελειώνει με τις πανελλήνιες εξετάσεις, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα που θα φέρουμε. Ο στόχος είναι να φέρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, γιατί υπάρχουν σχολές για όλες τις βαθμολογίες. Ακόμα και αν δεν επιτύχουμε την 1η επιλογή μας, είναι επιτυχία και η 2η και η 3η κλπ.
5) Οι ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στον έλεγχο του στρες. Σχημάτισε μια γροθιά με το χέρι σου και σφίξε ελαφρά. Κράτα τη γροθιά σου για μερικά δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια, άνοιξε τη γροθιά σου, καθώς πρόκειται να νιώσεις ανακούφιση από την ένταση. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο έλεγχος της αναπνοής. Μπορείς να κάνεις εισπνοές από την μύτη, κρατώντας την αναπνοή σου για πέντε δευτερόλεπτα και μετά να κάνεις εκπνοή από το στόμα.
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι ημερομηνίες και τα μαθήματα.
Κατά την διάρκεια των πανελλήνιων εξετάσεων
6) Οι υποψήφιοι πρέπει να ξυπνήσουν αρκετά νωρίτερα, ώστε να ετοιμαστούν με ηρεμία, να φάνε πρωινό γεύμα και κατόπιν να ελέγξουν με ησυχία ότι πήραν μαζί του ο,τι χρειάζεται. Φροντίζουμε να έχουμε απαραιτήτως μαζί μας: Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, δελτίο εξεταζομένου Πανελλαδικών Εξετάσεων (καρτελάκι), τρία στυλό (μπλε ή μαύρου χρώματος), μολύβι, γόμα και ξύστρα, γεωμετρικά όργανα – όπου χρειάζονται- , ένα μπουκαλάκι με νερό ή χυμό, ένα ρολόι χειρός, ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά τον χρόνο μας κατά τη διάρκεια της εξέτασης (όχι smartwatch)
7) Όταν δοθούν τα θέματα στους υποψήφιους, να διαβάσουν πολύ προσεκτικά την εκφώνηση, υπογραμμίζοντας τις λέξεις – κλειδιά.
8) Να ξεκινήσουν να γράφουν πρώτα αυτά που γνωρίζουν καλά και να βάλουν ένα σημαδάκι σε αυτό που δε θυμούνται, ώστε να επιστρέψουν να το συμπληρώσουν μετά. Γράφουμε ό,τι γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν είμαστε σίγουροι· δεν αφήνουμε κανένα ερώτημα χωρίς απάντηση.
9) Προσέχουμε την εμφάνιση του γραπτού μας, ώστε να είναι ευανάγνωστο. Ένα καλά δομημένο και καθαρογραμμένο γραπτό είναι βέβαιο πως προκαταβάλλει θετικά τον διορθωτή.
10) Κατανέμουμε σωστά τον χρόνο ανάμεσα στα θέματα, ώστε να αφήσουμε τουλάχιστον 10 λεπτά για να ξαναδιαβάσουμε τις απαντήσεις μας και να διορθώσουμε τυχόν ορθογραφικά και εκφραστικά λάθη.
Πηγή: www.newsit.gr