Ελλάδα

Πανελλήνιες 2024 – 4 επαγγέλματα με μέλλον: Από ποιες σπουδές μπορώ να ξεκινήσω στην Ελλάδα

Οι απαιτήσεις στον κόσμο της εργασίας αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς, αντανακλώντας τις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση έχει επιταχύνει την γέννηση και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ενώ παράλληλα η ζήτηση για πράσινες θέσεις εργασίας αυξάνεται.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες οι επενδύσεις σε τομείς όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η πράσινη ενέργεια αναμένεται να έχουν θετικές επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται 4 επαγγέλματα με μέλλον και οι συναφείς προπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας.

1. Αναλυτές Βιωσιμότητας (Sustainability Analysts)

Οι Αναλυτές Βιωσιμότητας αξιοποιούν και αναλύουν πληθώρα δεδομένων και αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις επηρεάζουν το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Εργάζονται για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών και πολιτικών σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία κ.λπ. και παρακολουθούν την εφαρμογή των βιώσιμων στρατηγικών καθώς και την απόδοση των οργανισμών σε θέματα βιωσιμότητας.

Ενδεικτικές Σπουδές: Οικονομικών Επιστημών, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πολιτικών Επιστημών, Μηχανικών Περιβάλλοντος, Περιβάλλοντος, Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, Στατιστικής, Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών κ.ά..

2. Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριών (Information Security Analysts)

Οι Αναλυτές Ασφάλειας Πληροφοριών προστατεύουν τις πληροφορίες, τις βάσεις δεδομένων και τα δίκτυα μίας επιχείρησης από παραβιάσεις δεδομένων και κυβερνοεπιθέσεις, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας στρατηγικές ασφαλείας για την προστασία των πληροφοριακών συστημάτων. Ακόμη, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται λογισμικά και εργαλεία ασφαλείας, όπως συστήματα ανίχνευσης κυβερνοεπιθέσεων και προγράμματα προστασίας από ιούς. Οι συγκεκριμένοι ειδικοί αποδεικνύονται αναγκαίοι σε όλες τις εταιρείες που διατηρούν ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες (τόσο προσωπικά δεδομένα εργαζομένων και πελατών όσο και εταιρικά), αλλά και σε κυβερνήσεις κρατών.

Ενδεικτικές Σπουδές: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Επιστήμη Υπολογιστών, Μαθηματικών, Στατιστικής, κ.ά..

3. Ειδικοί Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης (AI and Machine Learning Specialists)

Οι Ειδικοί σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση (AI and Machine Learning Specialists) ασχολούνται με την δημιουργία και την εφαρμογή τεχνολογιών που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση. Αναπτύσσουν μοντέλα Μηχανικής Μάθησης, λογισμικά και εφαρμογές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων (όπως αυτόματη αναγνώριση και επεξεργασία φυσικής γλώσσας κ.λπ.) και βελτιστοποιούν ήδη υπάρχοντες αλγορίθμους μηχανικής μάθησης με σκοπό την καλύτερη απόδοση συγκεκριμένων εφαρμογών. Μάλιστα, οι εν λόγω ειδικοί μπορούν να εφαρμόσουν τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης σε διαφορετικούς τομείς, όπως η ρομποτική, η υγεία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η αυτοκινητοβιομηχανία κ.λπ..

Ενδεικτικές Σπουδές: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Μαθηματικών κ.ά..

4. Υπεύθυνοι Επιλογής Προσωπικού (Human Resources και Talent Acquisition roles)

Οι επαγγελματίες αυτοί συνεργάζονται με ανώτερα στελέχη για να καθορίσουν τις ανάγκες προσωπικού του οργανισμού και τις αντίστοιχες θέσεις εργασίας, συντάσσουν και δημοσιεύουν νέες αγγελίες θέσεων εργασίας σε πλατφόρμες και ιστοσελίδες και προσελκύουν υποψηφίους. Επιπλέον, αξιολογούν αιτήσεις, βιογραφικά σημειώματα και συνοδευτικές επιστολές και κάνουν συνεντεύξεις για να αξιολογήσουν τις δεξιότητες, την εμπειρία και την επάρκειά υποψηφίων για τις θέσεις εργασίας. Μάλιστα, στον συγκεκριμένο τομέα υπάγεται και ένας εξειδικευμένος ρόλος, ο οποίος αφορά στην Επιλογή Προσωπικού με εξειδίκευση και εμπειρία στην Πληροφορική (Information Technology Recruitment) και περιλαμβάνει την αναζήτηση, την αξιολόγηση και την πρόσληψη επαγγελματιών με τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που θα εργαστούν σε εξειδικευμένες θέσεις που αφορούν στον τομέα της πληροφορικής.

Ενδεικτικές Σπουδές: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογίας, Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ κ.ά..

 

Επεξεργασία – Επιμέλεια:

Βασιλική Κουτρούμπα, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας LABORA.

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL –
Μαθηματικός,
www.diakrotima.gr

 

Πηγή: www.newsit.gr

Related posts

Βραυρώνα: «Δεν γνώριζα ότι στη σακούλα ήταν το βρέφος» λέει τώρα ο πατέρας

admin1

ΑΠΘ: Κουκουλοφόροι μπήκαν με αλυσοπρίονο σε χώρο με πυρηνικό αντιδραστήρα

admin1

Τέμπη: Ελεύθεροι άλλοι 2 κατηγορούμενοι της ΕΡΓΟΣΕ για τη σύμβαση 717 με εγγύηση 1,7 εκατ. ευρώ

admin1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies