Ελλάδα

«Ροζ Πάνθηρες»: Συνελήφθησαν δύο Σέρβοι που έκαναν «ριφιφί» σε κοσμηματοπωλεία μετά από επεισοδιακή καταδίωξη – Πώς δρούσαν

Δύο Σέρβοι, μέλη της διαβόητης συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων», που «ξάφριζαν» κοσμηματοπωλεία, έπεσαν στα χέρια της Ασφάλειας μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι  κατηγορούμενοι ηλικίας 50 και 53 χρόνων διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας με τη μέθοδο του «ριφιφί». Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί δύο περιπτώσεις, ενώ από επικοινωνία με τις διεθνείς διωκτικές αρχές εξακριβώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη της διεθνικής εγκληματικής ομάδας, με την κωδική ονομασία «Ροζ Πάνθηρες».

Το εν λόγω εγκληματικό αυτό δίκτυο (Pink Panthers) έχει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις καλά δομημένες και ιδιαίτερα δραστήριες διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και είναι σύμφωνα με την INTERPOL και τη EUROPOL δομημένο στα πλαίσια των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων των Βαλκανικών χωρών.

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από άτομα που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και παρουσιάζουν διεθνή δράση, στοχοποιώντας κυρίως κοσμηματοπωλεία, στα οποία διαπράττουν είτε κλοπές είτε ληστείες, με διαφόρους τρόπους και μεθόδους ανάλογα με τις δεξιότητες, τεχνικές και ικανότητες των μελών τους που βρίσκονται σαν πυρήνες σε κάθε χώρα.

Οι ομάδες αυτές δρουν συνήθως σε μικρούς αυτόνομους επιχειρησιακούς πυρήνες σε κάθε χώρα, στους οποίους συμμετέχουν αποκλειστικά ομοεθνείς τους (Σερβία, Μαυροβούνιο κλπ.) που έχουν μόνιμη διαμονή στην χώρα, όπου βρίσκεται το κοσμηματοπωλείο.

Είναι επαγγελματίες κακοποιοί, χωρίς  εργασία και στο σύνολο των επιθέσεών τους, χρησιμοποιούν τακτικές αυτοψίας και παρακολούθησης του καταστήματος που έχουν στοχοποιήσει ακόμα και αρκετές ημέρες πριν το «χτύπημα».

Για τις μετακινήσεις τους, χρησιμοποιούν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ ταξιδεύουν ξεχωριστά και με διαφορετικούς τρόπους για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της από κοινού σύλληψής τους. Για τις οδικές μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν είτε οχήματα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας διαφόρων χωρών είτε οχήματα της εκάστοτε χώρας, τα οποία είναι καταχωρημένα στα ονόματα άλλων ατόμων, συνήθως με καθαρό ποινικό παρελθόν.

Τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων είναι συνήθως άτομα με μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη δραστηριότητα διεθνώς και άτομα που έχουν επίσης, απασχολήσει τις διεθνείς αρχές .

Τα «χτυπήματα» στην Αθήνα

Αξίζει να αναφερθεί ότι εντόπιζαν τα καταστήματα -στόχους τους, πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις αυτών και ακολούθως, κατάστρωναν το σχέδιο δράσης τους, προκειμένου να εισέλθουν σε αυτά και να αφαιρέσουν κοσμήματα και χρυσαφικά.

Εν συνεχεία, προφανώς διέθεταν το κατάλληλο δίκτυο διοχέτευσης των κλοπιμαίων αντικειμένων, αποκομίζοντας μεγάλο οικονομικό όφελος. Η προσέγγιση στα κοσμηματοπωλεία γινόταν βραδινές ώρες.

Στην μία  περίπτωση κινούμενοι πεζή, ενώ στην άλλη, προσέγγισαν την περιοχή με αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευσαν αρκετά μέτρα πιο μακριά, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεσή τους με το αυτοκίνητο και την ανακάλυψή τους.

Η επιλογή των κοσμηματοπωλείων δεν ήταν τυχαία, καθότι και στις δύο περιπτώσεις ακριβώς δίπλα υπήρχε εγκαταλελειμμένο κτίριο, στο οποίο αρχικά εισέρχονταν οι δράστες, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο να γίνουν αντιληπτοί από οποιοδήποτε άτομο, αφού επρόκειτο για κτίρια στα οποία δεν υπήρχε επισκεψιμότητα. Πολύ βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης ομάδας ήταν ο τρόπος διάρρηξης. Συγκεκριμένα, τα άτομα προέβαιναν στη διάρρηξη των κοσμηματοπωλείων με τη μέθοδο του «ριφιφί», ανοίγοντας δηλαδή οπή στον τοίχο μεταξύ του εγκαταλελειμμένου κτιρίου και του κοσμηματοπωλείου, από την οποία εισέρχονταν στο κατάστημα. Στο εσωτερικό των καταστημάτων εισερχόταν ένας μόνο εκ των δραστών,  ο οποίος έρποντας αρχικά στο πάτωμα, κατάφερνε με αυτό τον τρόπο να μην ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές κίνησης του συναγερμού και αφαιρούσε τα κοσμήματα-χρυσαφικά.

Τέλος, και στις δυο περιπτώσεις, στο σημείο των παρακείμενων των κοσμηματοπωλείων καταστημάτων όπου άνοιγαν την οπή οι δράστες, τοποθετούσαν στο πάτωμα κομμάτια ύφασμα, προφανώς για να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που έπεφταν στο πάτωμα. Αφού ολοκλήρωναν τις ενέργειές τους, εξέρχονταν από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και απομακρύνονταν πεζή, φέροντας μαζί τους τις τσάντες με τα κλοπιμαία.

Χαρακτηριστικό της προσοχής που επιδείκνυαν αλλά και του επαγγελματισμού που τους διακρίνει, είναι η επαναλαμβανόμενη κατόπτευση των κοσμηματοπωλείων – στόχων τα οποία ήθελαν να διαρρήξουν. Με αυτό τον τρόπο, παρατηρούσαν τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή ελαχιστοποιώντας έτσι το ενδεχόμενο να γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, όλες οι κατοπτεύσεις τους γινόταν βραδινές ώρες κατά τις οποίες τα καταστήματα ήταν κλειστά και η εμπορική κίνηση Μεσημβρινές ώρες της 24ης Απριλίου αστυνομικοί  του Τμήματος  Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας εντόπισαν τους δυο Σέρβους να κινούνται επί της οδού Αριστοτέλους στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών και αφού τους δήλωσαν την ιδιότητα τους, προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αστυνομικό έλεγχο. Τότε ο πρώτος μην υπακούοντας στις εντολές των αστυνομικών, προσπάθησε να διαφύγει, αλλά ακινητοποιήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω. Κατά την δέσμευση του προέβαλε σθεναρή αντίσταση σπρώχνοντας τους αστυνομικούς, πλην όμως δεσμεύτηκε και οδηγήθηκε στην Υπηρεσία μας. Ο δεύτερος σε σχετική ερώτηση των αστυνομικών για τα στοιχεία του, επέδειξε μία καταφανώς πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης Κροατικών Αρχών, που έφερε τη φωτογραφία του. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του επί της οδού Αριστοτέλους στην Αθήνα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  1. Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων χειρός,
  2. Τρία ρολόγια,
  3. Δέκα χρυσά και ασημένια κοσμήματα.

Δύο κοσμηματοπωλεία

Από την έρευνα, προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαπράξει δυο διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων:

 Στις 05:4 της 29-12-2023, διέρρηξαν με τη μέθοδο του «ριφιφί» κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, από όπου αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, που η συνολική τους αξία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 169.000 ευρώ.

Στις 06:07 της 21-03-2024, διέρρηξαν με τη μέθοδο του «ριφιφί» το κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στην πλατείας Ομονοίας και αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών που η συνολική τους αξία ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 147.000 ευρώ. Οι κατηγορούμενοι έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις σστυνομικές σρχές για παρόμοια αδικήματα.

Πηγή: www.newsit.gr

Related posts

Τζόκερ κλήρωση 2749: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

admin1

Καιρός: Ψυχρές αέριες μάζες φέρνουν αστάθεια από αύριο και μελτέμια το Σαββατοκύριακο – Νέο κύμα ζέστης από Δευτέρα

admin1

Καιρός – meteo: Ο υδράργυρος σήμερα «ψήφισε» Κόρινθο – Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες

admin1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies