Ελλάδα

Ταξίδι στις Μυκήνες: Τι να δω και τι να κάνω στο βασίλειο του Αγαμέμνονα

16 Νοεμβρίου 1876: «Αντίκρισα το πρόσωπο του Αγαμέμνονα». Ο Ερρίκος Σλήμαν, ο «τρελός» και τυχοδιώκτης αρχαιολόγος όπως τον αποκαλούν όλοι οι συνάδελφοι του τότε, στέλνει ένα κατεπείγον τηλεγράφημα στον βασιλιά Γεώργιο Α’.

Ο ιδιόρρυθμος αρχαιολόγος που έχει αφιερώσει όλη τη ζωή του ψάχνοντας τον Θησαυρό του Ατρέα, έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. Και ο ίδιος συνεχίζει στο τηλεγράφημα: «Βρήκα εντός των τάφων μεγάλους θησαυρούς αρχαϊκών αντικειμένων εκ καθαρού χρυσού.

Οι θησαυροί ούτοι αρκούν και μόνον να γεμίσουν ένα μεγάλο μουσείον, που θα είναι το αξιολογώτερον του κόσμου. Και το οποίον ανά τους αιώνας θα ελκύει εις Ελλάδαν χιλιάδας ξένους από όλας τας χώρας».

Και μπορεί το πρόσωπο που είχε αντικρίσει ο Ερρίκος Σλήμαν να μην άνηκε τελικά στον Αγαμέμνονα, αλλά σε έναν βασιλιά τον Μυκηνών που έζησε τριακόσια χρόνια πριν από εκείνον, όμως η ανακάλυψη του ήταν πραγματικά σπουδαία και ανεκτίμητη.

Η χρυσή μάσκα-προσωπείο που βρήκε ο Σλήμαν (τρεις μέρες πριν το τέλος της ανασκαφής!) παραμένει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ευρήματα παγκοσμίως σε αρχαιολογική ανασκαφή.

Μαζί της σε εκείνη την ανασκαφή, ο Σλήμαν έφερε στο φως και πλήθος άλλων χρυσών κοσμημάτων αλλά και καθημερινών αντικειμένων των ανθρώπων που έζησαν στο μυκηναϊκό βασίλειο. Στην πλειονότητα τους αυτά τα αντικείμενα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Πηγή: www.newsit.gr

Related posts

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων – Γεμάτα τα λεωφορεία για Πάτρα

admin1

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του αστυνομικού μετά την κατάρρευση του κτιρίου

admin1

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Πώς θα λειτουργήσουν λεωφορεία, τρένα και ταξί στις 28 Φεβρουαρίου

admin1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies